Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Hindi Zahra στο ICA



Ψάχνοντας μια μέρα για κάτι άσχετο στο Last.fm έπεσα πάνω σε μια τραγουδίστρια η οποία μου κίνησε το ενδιαφέρον. H Hindi Zahra είναι από το Μαρόκο και μένει στη Γαλλία. Ακούω το From Inside to Outside, ένα τραγούδι που τραγουδιέται με τόσο αισθησιασμό. Οι ήχοι μεταξύ ισπανικού φάδο, μαροκινές μελωδίες, μπλούζ και πολύ αυτοσχεδιασμό. Πήγα λοιπόν να τη δω από περιέργεια πάνω απ' όλα, μιας και 3-4 τραγούδια έχω ακούσει και δεν έχει βγάλει και δίσκο. Η συναυλία είναι στο ICA(institute of contemporary art) εδώ στο Λονδίνο. Φτάνω γύρω στις 8 και μαθαίνω ότι έχει σαπόρτ ένα σαρανταπεντάλεπτο μια άλλη τραγουδίστρια από τη Γαλλία, την Mélissa Laveaux.
Για να μην πολυλογώ αυτή η πρώτη δεν μου άρεσε και πολύ. Καλή φωνή δεν λέω, πάιζει κιθάρα, και έχει και ένα ηλεκτρονικό κοντραμπάσο μαζί της. Κάτι μεταξύ τζαζ και μπλούζ ίσως και με μερικά στοιχεία ρέγκε, αυτό που με χάλασε είναι το ότι η φωνή της ήταν λίγο μονότονη, όπως και οι κιθάρες που παίζανε, ίσως να άξιζε περισσότερο αν υπήρχε και κάποιο ακόμη όργανο, μια τρομπέτα ας πούμε. Το σαρανταπεντάλεπτο πέρασε γρήγορα, ίσως να έφταιγα κι εγώ που δυσκολέυτηκα να χαλάρώσω και να ζεσταθώ.
Όταν λοπόν ανέβηκε η Hindi Zahra άτι άλλαξε ριζικά. Η κοπέλα ήταν γεμάτη ενέργεια, ερωτισμό και προικισμένη με μια υπέροχη φωνή. Τραγουδάει πρώτα πρώτα τα τραγούδια που γνώριζα, και έπειτα μια σειρά από άλλα, μισά στα γαλλικά, μισά στα αγγλικά ,μισά στα μαροκέζικα. Ένα υπεροχο συνοθύλευμα κουλτούρων και ήχων. Υπήρχαν σημεία όπου η μουσική τους ήταν ρόκ, άλλες που έφτανε τα ξεσπάσματα των Rage against the Machine και αλήθεια λέω. Απόλυτα εκφραστική και ξαφνιασμένη με την ζεστασία που βρήκε από μας, χαμογελούσε και όλο έλεγε ευχαριστώ. Μαζί της πολύ καλοί μουσικοί, ένας ντραμίστας, ένα μπάσο και ένας κιθαρίστας με σπανιόλικο ταπεραμέντο και μπερμπέρικο ήχο. Παίξανε μιάμιση ώρα όπου μετά από την παράκληση του κοινού ξαναβγήκαν, πράμα που δεν συμβαίνει συχνά στην Αγγλία. Ειλικρινά μας λέει ότι δεν έχουν άλλα τραγούδια να παίξουν και μας είπε να επιλέξουμε το επόμενο. Επιλέξαμε ένα αυτοσχεδιασμό και ανταμηφθήκαμε! Παίξανε ένα δεκάλεπτο αυτοσχεδιασμό με την Hindi να τζαμάρει και τους μουσικούς να την απογειώνουν.

Εκπληκτική συναυλία. Ζεστή, απλή και γεμάτη αισθήματα.
Αυτά λοιπόν. Αν την πετύχετε πουθενά (μεταξύ Γαλλίας- Μαρόκου) την προτείνω ανεπιφύλακτα.

πάρτε μια γεύση αν και το ζωντανό δεν αναπληρώνετε!

Tango
Hey Yo
Stand up

http://www.myspace.com/zahrahindi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου